Boxermentés logo

Gazdira váró boxerekGazdira váró boxerek Gazdira váró boxer keverékekGazdira váró boxer keverékek Elveszett/talált boxerekElveszett/talált boxerek Gazdira találtakGazdira találtak In memoriamIn memoriam

(W)ebnapló(W)ebnapló Tudnivalók a boxerrőlTudnivalók a boxerről Hírek a gazdiktólHírek a gazdiktól LetöltésLetöltés LinkekLinkek

Információ önkénteseknekInformáció önkénteseknek

Mit jelent a virtuális örökbefogadás?Mit jelent a virtuális örökbefogadás?

Számlaszám és adószám

Mit adományozzak?Mit adományozzak?
FőoldalFőoldal RólunkRólunk ElérhetőségeinkElérhetőségeink Hogyan segíthet?Hogyan segíthet? Örökbefogadási és leadási tudnivalókÖrökbefogadási és leadási tudnivalók TámogatóinkTámogatóink

Ozzy: avagy süket kutya is lehet jó kutya
2010.02.26.
Ozzyt 2009. júliusában fogadtam örökbe. Nem volt tervezett kutya,csak beleszerettem.
Hetekig csak nézegettem a képét, olvasgattam róla, míg végül eldöntöttem, hogy nagyon szeretném őt.


Akkor már tudtam,hogy süket, de nem izgatott a dolog. Családi egyezkedések után jelentkeztem rá a Boxermentő lányoknál, és végül Ozzyt örökbe fogadhattam.


Közös életünk nem indult zökkenőmentesen, de ez nem Ozzy hibája volt.
Inkább gazdi problémák voltak, mert eleinte mindent ráhagytam. Próbáltam mindazt a szeretetet és kényeztetést neki adni, amit az elhagyott kutyák nem kapnak meg. Kerestem itthonra trénert, kevés sikerrel. A többség azt tanácsolta, hogy vigyem vissza a süket kutyát ahonnan hoztam, mert soha nem fog normális életet élni.


Kezdtem meginogni, hogy lehet nem tudok olyan életet biztosítani neki, amilyen egy sérült kutyának kellene. A lányok vigasztalására új erőre kaptam, kerestem a megoldást problémáink kezelésére. Sokak tanácsára körbe néztem kutyasulik terén, végül az egyik boxermentő lány Cili, ajánlott egy iskolát. Ozzy már az első alkalom után sokkal nyugodtabb lett. Vettem neki egy rezgő nyakörvet, ez az eszköz jelzéseket ad neki.
Az iskolában a klikker módszerrel tanítják őt,ami a pozitív megerősítésen alapul. Nagyon ügyesen tanul, figyeli minden kérésünket. Az alapvető parancsszavakat (jeleket) ismeri: ül, fekszik, marad, nem. Az alapvető dolgokon felül megtanult pacsit adni, tárgyakat megkeres a lakásban, és imád bújócskázni.
Tudását folyamatosan bővítjük, nagyon buzgó tanuló. Az iskolába rendszeresen hordjuk, és biztos, hogy megéri mindazt a fáradságot, amit teszünk érte.


Rendesen sétál pórázon, utcán még nem merjük elengedni (most tanulja a suliban), más kutyákkal és emberekkel feltétel nélkül barátságos. Erdőben, elhagyatott helyeken viszont elengedjük, 4 méteres körzetünkből nem megy el.

A gyerekeket imádja, a keresztlányommal nagyon jól kijönnek.


Egy puszi osztó, mindenkit felvidító kis élőlény, akit az emberek már az első találkozás után megszeretnek. Sétáltatás közben megállítanak minket idegenek, megsimogatják, és mi elkezdünk nekik mesélni Ozzy életéről, hogy honnan jött, és áradozunk a lányokról, akik őt nekem adták.

Fogyatékossága nem jelent nagy problémát, két kisebb orvosolható gond van: ha rosszat csinál, akkor nem tudom azonnal hanggal jelezni neki, hogy nem szabad, hanem kézjellel kell kommunikálni.


A másik, hogy agyilag nem fárasztja le magát. Nincs annyi külső inger (kutya ugatások, autó zaj, területvédés), és így nekünk kell megfelelő gyakorlatokkal, játékokkal az agyát kielégíteni.

Viszont, hogy süket: nem okoznak gondot a viharok és szilveszter, a gyerekek sikítása, és a néha türelmetlen gazdik kiabálása. Ugyanúgy beszélünk hozzá, mintha hallana ,és ő pont úgy figyel, mintha hallaná.
Nem bántam meg egyetlen percig sem, hogy egy süket kutyát választottam, szeretem őt úgy ahogy van.

Mindenkit bátorítok, aki csak teheti, hogy bátran válasszon fogyatékos kutyát, mert megfelelő gondoskodás mellett ugyanolyan életet élhetnek, mint épp társaik. Megéri a fáradságos munka, hiszen rengeteg szeretettel hálálják meg.
Büszke vagyok a kutyámra.


Köszönöm Boxermentő lányok!!

Adrienn
Megosztom a Facebookon