Boxermentés logo

Gazdira váró boxerekGazdira váró boxerek Gazdira váró boxer keverékekGazdira váró boxer keverékek Elveszett/talált boxerekElveszett/talált boxerek Gazdira találtakGazdira találtak In memoriamIn memoriam

(W)ebnapló(W)ebnapló Tudnivalók a boxerrőlTudnivalók a boxerről Hírek a gazdiktólHírek a gazdiktól LetöltésLetöltés LinkekLinkek

Információ önkénteseknekInformáció önkénteseknek

Mit jelent a virtuális örökbefogadás?Mit jelent a virtuális örökbefogadás?

Számlaszám és adószám

Mit adományozzak?Mit adományozzak?
FőoldalFőoldal RólunkRólunk ElérhetőségeinkElérhetőségeink Hogyan segíthet?Hogyan segíthet? Örökbefogadási és leadási tudnivalókÖrökbefogadási és leadási tudnivalók TámogatóinkTámogatóink

Amit a boxerről tudni kell
2009.10.20.
Bizony. Komoly múltam van. A XIX. században alakultam ki dogszerû kutyák leszármazottjaként. Tudom, tudom, minden kutyafajtáról ezt írják a szakkönyvek, hogy már egyiptomi dombormûveken is szerepel, meg, hogy õse az a nagy dogszerû kutya ott a piramis oldalán, de légy kicsit elnézõbb, elvégre rólad is azt mondják, hogy egy majomfaj volt az õse az egész fajtádnak, te mégis egyedi vagy és különleges.

Egyébként tényleg hasonlítok azokra a nagy kutyákra, de a küllememrõl majd kicsit késõbb; tudod, a belbecs fontosabb. Amíg ilyen bájos, szerethetõ, emberimádó kutyává fejlõdtem, voltam én minden, amit csak a korszak megkívánt. Harcoltam porondon, vadásztam emberekre - tudom, tudom, szégyen manapság egy ilyen folt a múltamon, de hidd el, azoknak az embereknek a kedvéért tettem mindent, akiket szerettem - és voltam cirkuszi kutya is.
Nem azért mondom, hogy dícsérjem magam, de az ilyesmi már akkoriban is csak az okos és tanulékony kutyáknak volt a feladata. Ahogy most kinézek, azt az 1890 körüli idõknek köszönhetem, egy müncheni boxer és egy angol bulldog tervezett házassága folytán. Tudod, házasságok akkoriban még nem mindig szerelembõl köttettek.


Hogy milyen lettem?

Felsorolom, jó? Ideális vagyok személy-, és házõrzõ kutyának, rendõrkutyának de dolgozom mentõkutyaként is. Jó vagyok társnak unalmas napjaidon, bohócnak, ha szomorú vagy, túravezetõnek ha kirándulunk, szóval jó velem lenni nagyon. De ha úgy szeretnéd, szép vagyok egy kiállításon, és szívesen dolgozok veled mint munkakutya egy iskolában is. Büszke lehetsz rám, meglásd! Sokszínû vagyok: színem lehet sárga, vörös alapon fekete csíkos és esetenként fehér is. Fülem laska vagy álló, orrom nyomott, farkam idõnként hosszú, de lehet rövid is. Szõröm sima, rövid, különös ápolást nem igényel. Fésültél te már nagyon szõrös kutyát? Laktál már vele lakásban? Na látod, velem aztán semmi hasonló macera nincs.Azt mondják rólam gazdáim, hogy késõn érõ típus vagyok, de tanításom megéri a fáradságot. Bohóc vagyok. Imádok játszani, apportírozni és bármit visszahozok, amit eldobsz. Szeretek nyáron úszkálni, télen hógolyózni, õsszel faleveleket kergetni, tavasszal a virágok növését bambulni. Mások meg szeretik ezt nézni. Állítólag gyógyszer vagyok a kissé bánatos szívnek, vagy a fáradt agynak. De azt Ti, emberek jobban értitek.

Szeretem a jó meleg szobát, a kanapét, - hát hogyne, ki nem? - de elvagyok a kertben is egy nekem való kutyaházban is. Gyerekszeretõ vagyok. Ha kell, a családomat és a területemet az életem árán is megvédem. Ez komoly ám! Keményen tudok harcolni, bár leginkább egy ölben ülõs bújós eb vagyok, ha épp nincs feladat a láthatáron. Érzem, hogy már kezdesz megkedvelni, már azt fontolgatod: "egy ilyen kutya kell nekem". Ez érthetõ, de mielõtt egymás életének részeivé válnánk, tudnod kell rólam azokat a dolgokat is, amiért sok-sok boxergazdi vág egy gyors vigyort és azt mondja, hát, igen, ilyen õ, a boxerem, õrjítõ, de így szeretem - és dagad a szívük a szerelemtõl.
Na jó, kezdjük sorolni a rossz tulajdonságaimat is (jó ha tudod, azért vannak ennél nagyobb bûnök is egy kutya életében, meg egyébként is, tényleg, hát megbocsáthatóak): böfögök, pukizok, nagy mennyiségû nyálat termelek (amikor majd látod, hogy a szám két oldalán egy-egy csík jelenik meg, ne ijedj meg, nem nyeltem le a cipõdet és az nem a kint maradt fûzõje!) . Szeretem a fejem megrázni amikor tiszta nyál a szám. Ilyenkor, az vagy a bútorodon köt ki vagy a fejemre csavarodik. Az elsõért mérges leszel, a másodikon jót röhögsz. Imádok az ágyon, fotelben aludni. Hidd el, éjjel nappal túl tudlak horkolni!

Vannak betegségek, amelyek elõfordulhatnak nálam. Éppúgy, mint nálad az öregkori cukorbetegség, elhízás, magas vérnyomás, vagy a gyakori derékfájás. Egyikünk sem tökéletes, na. Sajnos örökletesen hajlamos vagyok a csípõízületi diszpláziára, szívizom-gyengeségre, légúti megbetegedésekre, szembetegségekre. De ha rendszeresen elviszel doktorhoz, nem lesz gond velem. Úgyis el kell menni ahhoz a fránya fehérköpenyeshez az éves oltásomért. De ha bármikor elbizonytalanodnál, bizony egy csomó elhivatott boxergazdi rohan tanácsot adni neked. Hamar megtalálod õket a neten, de a legjobb, ha a fajtaklubhoz, vagy a fajtamentõkhöz fordulsz jótanácsért. Õk a szívükön viselik a sorsom, éppúgy, ahogyan Te, amikor igazi boxos gazdivá érdemesülsz. Boldogok leszünk, Te meg én.

A boxernél csak egy jobb dolog van...KÉT BOXER :-)
Megosztom a Facebookon